Клас Дводольні. Розові, Капустяні й Бобові

Цілі уроку: ознайомити учнів з основними представниками родин Розоцвіті, Капустяні й Бобові, їх характерними ознаками, розмаїтістю й використанням людиною.

Обладнання й матеріали:гербарій, ілюстрації, живі та фіксовані квітки представників родин.

Базові поняття й терміни уроку: Дводольні рослини, квітка, плід, листкорозміщення, форма листка, суцвіття, однорічні, дворічні, багаторічні рослини, культурні йдикорослі рослини.

ХІД УРОКУ

І. Організаційний етап

II. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності учнів

Питання для бесіди

1. Як розмножуються квіткові рослини?

2. Що спільного в будові всіх квіткових рослин?

3. На які дві групи поділяються квіткові рослини?

III. Вивчення нового матеріалу

Паспорт родини Розові

Родів 100, видів 3000.

Квітка— Ч5П5ТМ, Ч5П5ТМ1.

Поширення— по всьому світу, але надто в помірній і субтропічній областях Північної півкулі.

Життєва форма: переважають листопадні дерева й кущі, але багато одно- ібагаторічних трав.

Запилення— комахами (спектр запилення широкий).

Плоди— листівка, кістянка, яблуко й дуже різноманітні збірні— багатогорішок, багатокістянка. Поширюються тваринами.

Найважливіші роди— яблуня, груша, глід, суниця, гравілат, перстач, шипшина, спірея.

Культурні рослини— мигдаль, абрикос, вишня, суниця, яблуня, груша, персик, вишня, черешня.

Паспорт родини Капустяні

Родів 350, видів 3000.

Квітка— Ч4П2+2Т4+2М1.

Поширення— по всьому світу.

Життєва форма: одно-, дво- і багаторічні трави, деякі напівкущі.

Запилення— комахами.

Плоди— стручки або стручечки.

Найважливіші роди— капуста, редька, хрін, жовтушник, рапс, грицики.

Культурні рослини— капуста, гірчиця, рапс, турнепс, левкой, хрін, редька.

 

Паспорт родини Бобові

Родів 450, видів 12000.

Квітка— Ч(5)П3(2)Т(9)1М1.

Поширення— по всьому світу.

Життєва форма: багаторічні трави (рідко однорічні), кущі й дерева.

Запилення— комахами.

Плоди— боби. Поширюються тваринами, вітром, водою.

Найважливіші роди— астрагал, дрік, конюшина, вика, лядвенець, люцерна.

Культурні рослини— арахіс, боби, люпин, квасоля, горох, робінія, вика, нут, соя.

Це цікаво

Рятівниця Карла Ліннея

Великий Лінней важко занедужав на подагру й від неминучої смерті був урятований рослиною суниця лісова. Він їв її плоди протягом усього періоду плодоносіння й у такій кількості, в якій міг з’їсти їх.

Культура давня і прекрасна

Як декоративна рослина троянда є однією з найдавніших культур. У Середній Азії її почали вирощувати 4 тис. років тому (донині Персію називають країною троянд, від назви квітки походить давнє найменування Сирії— Сурістон). Троянда була священною культовою рослиною в Давньому Римі. Римляни вірили, що троянда додає в серці мужності, і тому замість шоломів надягали на голови воїнів вінки з троянд, а на щитах вибивали зображення троянди.

Дорожче за золото

Трояндову олію— найважливіший продукт для парфумерії— одержують із пелюсток троянди дамаської. Для одержання 1 кг олії необхідно 3 т пелюсток. Не дивно, що 1 г олії коштує дорожче за 1 г золота.

Бобові— дуже важливі рослини в природних екосистемах і сільському господарстві. Завдяки спеціальним бактеріям, що мешкають на їхніх корінцях, бобові здатні перетворювати не доступний для рослин азот повітря на таку форму, яку рослини можуть засвоювати в процесі мінерального живлення.

Із широко відомих рослин родини Бобові можна назвати такі.

Найвідоміша рослина— соя. Насіння сої, крім білка, містить багато жиру, на основі якого виробляють маргарин, що за якістю не поступається вершковому маслу. Із сої виготовляють замінники м’ясопродуктів і молока. Її насіння вподрібненому вигляді використовується для відгодівлі худоби.

Квасоля— також важлива зернобобова культура. Численні сорти широко вирощуються по всій земній кулі.

Однією з основних бобових культур на території Україні є горох. Горох почали тут вирощувати понад тисячу років тому. Великі площі займають багаторічні трави: конюшина, люцерна, буркун, вика.

У сільському господарстві південних країн широко вирощується арахіс, який використовують для одержання масла і в кондитерської промисловості.

Бобові дуже широко використовуються як біологічні добрива: їх вирощують і заорюють у ґрунт, збагачуючи його важливими для майбутнього врожаю речовинами.

IV. Узагальнення, систематизація й контроль знань і вмінь учнів

Дати відповіді напитання

Які риси характерні для рослин родини Капустяні?

Які риси характерні для рослин родини Розові?

Яке значення для людини мають рослини родини Бобові?

V. Домашнє завдання

Уроки на схожу тему:
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: