Значення обміну речовин і енергії

Цілі уроку: встановити біологічне значення обміну речовин і енергії, визначити основні групи речовин, що беруть участь в обміні, розглянути обмін основних органічних речовин — білків, жирів і вуглеводів, розглянути обмін неорганічних речовин, а також роль вітамінів в обміні.

Обладнання й матеріали: таблиця «Будова клітини тварин», схеми «Обмін білків, жирів і вуглеводів», «Обмін води й мінеральних солей».

Базові поняття й терміни: обмін речовин, асиміляція (анаболізм), дисиміляція (катаболізм), енергетичні потреби організму, поживні речовини, вода, мінеральні речовини, регуляція

обміну речовин, вітаміни, водорозчинні вітаміни, жиророзчинні вітаміни, авітаміноз, гіповітаміноз, гіпервітаміноз.

Концепція уроку

Розглянути дві основні групи процесів, що відбуваються в організмі,— асиміляцію (анаболізм) і дисиміляцію (катаболізм), сформулювати їх визначення; показати, що вони є двома взаємопов’язаними частинами обміну речовин, сформулювати поняття «обмін речовин»; пояснити, що будь-які перетворення речовин в організмі пов’язані з витратою або утворенням енергії та, отже, існування обміну речовин без обміну енергії неможливе; розглянути основні групи речовин, що беруть участь в обміні; на прикладі органічних і неорганічних речовин показати механізми і значення обміну речовин; ознайомити учнів з вітамінами, визначити їх основні функції в організмі; показати, чим зумовлено розділення

вітамінів на дві групи (водорозчинні й жиророзчинні); на прикладі конкретних вітамінів показати, до чого призводить їх надлишок або нестача в організмі.

Хід уроку

І. Організаційний етап

II. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності учнів

Питання для бесіди

1. Що призводить до харчових отруєнь?

2. Які заходи профілактики є загальними для всіх шлунково-кишкових захворювань?

3. Чому харчові продукти розщеплюються організмом на складові частини? III. Вивчення нового матеріалу

Розповідь учителя з елементами бесіди

Асиміляція — процеси, внаслідок яких відбувається утворення органічних сполук, необхідних для забезпечення життєдіяльності клітин.

Дисиміляція — процеси, внаслідок яких відбувається розщеплення органічних сполук на більш прості речовини.

Обмін речовин — сукупність змін, що відбуваються з речовинами з моменту їх надходження до організму з навколишнього середовища до моменту утворення кінцевих продуктів розпаду й виведення їх з організму.

Основні групи речовин, що беруть участь в обміні речовин в організмі людини: білки, жири вуглеводи, вода, мінеральні речовини, вітаміни.

Заповнення таблиці

Речовини

Функції речовин в організмі

Білки

Входять до складу сполучних тканин, беруть участь в утворенні скелета, зв’язок, шкіри, волосся та інших похідних епідермісу; каталізують біохімічні реакції; регулюють обмін речовин; забезпечують в організмі перенесення кисню, жирних кислот, ліпідів та інших сполук; утворюють комплекси зі сторонніми білками, інактивуючи їх, беруть участь у процесі зсідання крові; забезпечують скорочення м’язів; беруть участь у створенні запасу речовин, необхідних організму

Вуглеводи

Входять до складу рецепторних комплексів; беруть участь у створенні запасу речовин, необхідних організму; є джерелом енергії

Ліпіди

Легко утворюють комплекси з білками, беруть участь у формуванні клітинної оболонки і внутрішньоклітинних мембран; виконують функції гормонів, вітамінів і захисних речовин; беруть участь у створенні запасу речовин, необхідних організму

Вода

Є універсальним розчинником; бере участь у формуванні внутрішнього середовища окремих клітин і організму в цілому; створює середовище для проходження біохімічних реакцій

Мінеральні

речовини

Створюють основу скелета; відіграють важливу роль у функціонуванні клітин та забезпеченні їхньої життєдіяльності

Повідомлення учнів

1. Причини виникнення і профілактика гіповітамінозів.

2. Причини виникнення і профілактика гіпервітамінозів.

Робота з таблицею

Вітаміни

Функції вітамінів

Гіпо-

вітаміноз

Основні

джерела

Водорозчинні вітаміни

Аскорбінова

кислота (ві-

тамін С)

Бере участь у синтезі білків

і утворенні органічної речови-

ни кісток, підвищує імунітет

Цинга

Чорна смородина, шипшина, лимон

Тіамін (ві-

тамін В1)

Бере участь в обміні білків,

жирів і вуглеводів

Бері-бері

Чорний хліб, яєчний жовток, печінка

Рибофлавін

(вітамін В2)

Бере участь в окисно-

відновних реакціях, необхід-

ний для синтезу ферментів

Виразки на

слизових

оболонках

Рибні продукти, печінка,

молоко

Нікотинова

кислота

(вітамін РР )

Бере участь в окисно-

відновних реакціях

Пелагра

Пташине м’ясо, яловичина, печінка, дріжджі

Піридоксин

(вітамін В6)

Бере участь в обміні білків

шкіри, нервової системи та

кровотворенні

Дерматити

Рисові висівки, зародки

пшениці, нирки

Кобаламін

(вітамін В12)

Бере участь у перенесенні

пов’язаного з вуглеводом

атома Гідрогену на сусідній

атом Карбону

Анемія

Яловича печінка, мікроорга-

нізми кишечнику

Жиророзчинні вітаміни

Вітамін А

Бере участь у процесі світло-

сприйняття

Куряча

сліпота,

зниження

імунітету

Морква, кропива, абрикоси, печінка, ікра, масло, олоко

Вітамін D

Бере участь у регуляції об-

міну кальцію

Рахіт

Риб’ячий жир, яєчний жовток, молоко

IV. Узагальнення, систематизація й контроль знань і вмінь учнів

Питання до учнів

1. Які функції виконують вітаміни?

2. Що таке гіпервітаміноз?

3. Що таке гіповітаміноз?

Самостійна робота учнів

1. Складіть схему обміну води в організмі людини.

2. Складіть схему обміну вуглеводів в організмі людини.

3. Як зберегти вітаміни в їжі під час кулінарної обробки?

V. Домашнє завдання

Уроки на схожу тему:
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: