Головна » Біологія

Чорний лебідь
Зовнішній вигляд
Дорослі особини досягають росту від 110 до 140 см, маса складає від 4 до 8 кг. Шия чорного лебедя найдовша серед лебедів і складається із 31 шийних хребців. Завдяки цьому він може полювати під водою в глибших водоймах. У польоті шия складає більше половини всієї довжини птаха.
Оперення і лапи чорного кольору, білим є лише окреме пір'я, заховане в глибині. На краях крил пір'я кучеряве. 
Дзьоб яскравого червоного кольору, прикрашений білим кільцем біля краю. Колір очей варіює між оранжевим і світло-коричневим. 
 
Розповсюдження
Зустрічається по всій території Австралії. В середині 19 століття його інтрудукували до Нової Зеландії, де він швидко прижився. У Європі і Північній Америці його іноді тримають в парках.
Чорний лебідь віддає перевагу неглибоким водоймам з прісною водою. Поза шлюбним періодом його іноді можна зустріти і біля берегів річок. 
 
Спосіб життя
На відміну від багатьох водних птахів і інших видів лебедів, чорний лебідь не є перелітним птахом. Проте, він дуже мобільний і навіть відносно невеликі перешкоди, такі як тривалий шум, можуть змусити його змінити місце мешкання. 
Нове місце, зазвичай, розташовується не далі ніж за 100 км від старого. 
Чорні лебеді в більшості випадків проводять все життя приблизно в тому ж регіоні, де народилися і виросли, реагуючи на зміни рівня води. 
 
Живлення 
Чорні лебеді харчуються переважно водними рослинами і дрібними водоростями, не гидуватимуть також зерном, наприклад пшеницею або кукурудзою. Іноді вони поїдають листя з гілок плакучих верб, що звисають до води, або ж прибережні трави 
 
Голос
На відміну від лебедів-шипунів, у чорних лебедів гучний голос, яким вони вітають один одного, супроводжуючи це підняттям і опусканням голови. Іноді вони випливають на середину водойми, кладуть голову на воду і далеко чутно сурмлять. 
 
Розмноження
Привезені до Європи чорні лебеді іноді зберігають свій старий австралійський ритм і виводять своїх пташенят узимку. Гніздяться в колоніях, будуючи крупне горбоподібне гніздо на мілководді. 
Як і інші лебеді, чорний лебідь моногамний птах і не міняє своїх партнерів. Обидва батьки беруть участь в будівництві гнізда і годуванні потомства.
Самка відкладає від 4 до 8 зеленуватих яєць, які надалі по черзі висиджують обидва батьки впродовж шести тижнів. Самці і самки спільно годують і захищають дитинчат, які через п'ять місяців після народження вчаться літати. 
Статева зрілість приходить у віці від 2,5 до 3 років, після цього самці стають досить агресивними,  особливо в неволі.


ЗАВАНТАЖИТИ ПРЕЗЕНТАЦІЮ


Презентації на схожу тему:
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: