Головна » Біологія

Історія вирощування картоплі

Країною, де картоплю знайшли вперше є Південна Америка, на території якої ще до цього часу можна зустріти дику картоплю.

Перше культивування картоплі розпочалося близько 14 тис. років назад. Люди не лише використовували її в їжу а й поклонялись їй як живій істоті.

Вперше у Європу (Іспанію) картоплю завіз Сьєра де Леон з Перу у 1551 році. Спочатку її використовували як декоративну квітку у аристократичних садах, а як харчовий продукт її не споживали, так як вважали, що вона шкідлива для здоров'я. А потім, у воєнні часи була сильна нестача харчових продуктів і німецькі селяни вимушені були її їсти, і вже потім картопля масово почала вирощуватись по всій Європі.

Поява картоплі в Росії пов’язана із іменем Петра I, який в кінці XVIII ст. прислав у столицю мішок бульб із Голландії, неначе для поширення по губерніях для вирощування. Але, на жаль, широкого поширення в той час картопля не отримала. Початок широкого поширення картоплі поклав указ Сената в 1765 р, в період царювання Катерини II. Селяни спочатку не прийняли нову культуру із-за численної кількості отруєнь від використання не бульб, а плодів, тобто ягід. А вже за правління імператриці Анни Іоановни за столом принца Бірона бульби картоплі уже з’явились як смачна страва.

Сільські жителі називали цю культуру «чортовим яблуком» та вважали великим гріхом вживати її в їжу. В середині ХVIII ст. по Росії пронеслась хвиля «картопляних бунтів».

Особливо великі площі картоплі почали засаджувати в 1840—1842 рр. У 1841 р. російський уряд видав розпорядження «О мерах к распространению разведения картофеля». По всій Росії були розіслані настанови по правильній посадці та вирощуванні картоплі. Всі звіти щодо вирощування картоплі губернатори надсилали у Петербург. До кінця XIX ст. в Росії нею було засаджено понад 1,5 млн. га.

В XIX — XX ст. картоплю вважали «другим хлібом», тобто одним із самих важливих продуктів харчування.

На сьогоднішній день картопля - основний продукт харчування українців, білорусів, росіян. Не менш важливу роль вона відіграє в раціоні живлення інших народів світу.

За дослідженнями науковців та світових експертів ця високоврожайна культура - «продукт харчування майбутнього».



ЗАВАНТАЖИТИ ПРЕЗЕНТАЦІЮ


Презентації на схожу тему:
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: