Головна » Біологія

Картопля
Картопля належить до трав'янистих пасльонових рослин, яка обєднала близько 150 культурних і диких видів. Висаджують бульбу щороку як однорічну рослину і одержують урожай напротязі одного вегетаційного періоду. На присадибних територіях та фермах України під неї відведено до 70% площ. У білорусів - бульба, в росіян - картофель, а у нас - кортопля. Слово виникло від німецького Kartoffel, яке в свою чергу дісталось від італійського tartufo, tartufolo — трюфель. Коренева система картоплі спочатку має стрижневу будову у вигляді кореня з бічними корінцями, а потім формується в основі стебельця вторинна коренева система і утворюється мичкувате коріння. Окремі корені картоплі мають глибину до 1,5 м., хоча середня глибина коріння - до 30 см. Трав'янисті стебла у поперечному перерізі ребристі, деколи округлі, заввишки 30-150 см. У листкових пазухах стебел в підземній частині утворюються столони - бічні пагони, що ростуть горизонтально завдовжки 5-20 см. На кінцях столонів і утворюються бульби, що розвиваються спочатку з невеликих потовщень.
Листки за формою бувають округлі, яйцеподібні, видовжені, овальні, ромбічні та гострокінцеві. На стеблі розміщуються спірально.
Бульби картоплі за формою бувають овальними, округлими або видовженими, інколи яйцеподібними, бочкоподібними або плоскоовальними. Вкриті інколи сітчастою шкіркою або лускуваті, але в основному гладенькі. 
Хімічний їх склад залежить від типу грунту, кліматичних чи погодних умов, сорту, використаних добрив, зрілості бульб, агротехніки вирощування, строків та умов зберігання. Крохмаль в бульбах картоплі складає 70-80 % всіх її сухих речовин. В бульбах в середньому міститься (в мг на 100 г):  віт B6 - 0,22, В2 - 0,66, В1 - 0,11, РР - 0,57, С -12 ; пантотенової кислоти - 0,32; інозита - 29. В малих кількостях знайдені віт Е, К , біотин (віт Н) та каротин. Мінеральні речовини в бульбах представлені в основному солями К та Ф, наявні також Mg, Fe, S, Cl, Na, Са, Zn, Br, Cu, I, Co.
Для кожного українця картопля - це основна їжа. В інших народів вона також відіграє важливу роль як продукт харчування. На думку вчених в майбутньому картопля буде основним продуктом харчування. 
Детальніше про біологічні особливості картоплі і про її цінні властивості можете дізнатися з презентації.


ЗАВАНТАЖИТИ ПРЕЗЕНТАЦІЮ


Презентації на схожу тему:
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: