Головна » Біологія

Хижі птахи
Хижі - це птахи, що полюють на здобич у польоті, використовуючи свої ефективні органи чуття. 
Для хижих птахів характерний міцний гачкоподібно загнутий на кінці дзьоб, основа якого одіта в голу яскраво забарвлену шкіру. В цю шкіру відкриваються зовнішні отвори ніздрів. Ноги у них помірної довжини, із загнутими і зазвичай гострими кігтями. 
Кігті і дзьоб служать для вбивства жертви, а останній ще й для розчленування здобичі. Пальці відносно довгі, на підошві мають подушечки, які служать для утримування здобичі. 
В природних умовах хижі птахи з’їдають здобич з кістками, шерстю, пір’ям. Неперетравлені рештки викидають через рот. Дрібний видобуток вони заковтують цілком. Їх винятково концентрований шлунковий сік здатний розчинити навіть кістки жертви, а вовна й пір'я пізніше відригуються у вигляді грудочок 
В хижих пернатих немає єдиної для всіх відмітної риси. У той же час усі хижі птахи, будучи в основному м'ясоїдними, харчуються практично всіма видами тварин . Основним харчем в першу чергу є ссавці, птахи і комахи. Нерідко хижі птахи харчуються падлом. Деякі харчуються рослинною їжею. Одні види годуються широким набором кормів, інші вузькоспеціалізовані.
Оперення у хижих птахів жорстке і щільно прилягає до тіла. Забарвлення звичайно неяскраве, переважно сірого, бурого, рудого або чорного кольору, часто з домішками білого. У деяких видів, які харчуються падлом, голова і частина шиї голі, неоперені.
Багато крилатих хижаків демонструють чудеса вищого пілотажу й у спробах зачарувати партнера. Ці повітряні шоу, що звичайно супроводжуються збудженими лементами. Деякі соколи влаштовують парні польоти, при яких один губить ласий шматочок, а інший на лету його підхоплює. 
Закохана парочка може навіть зчепитися пазурами й разом перекидатися в повітрі ледве не до землі, розчепившись у самий останній момент і знову злітаючи у висоту. 
Хижі птахи розповсюджені по всьому світу: їх немає тільки в Антарктиді і на деяких океанічних островах. В північних і помірних широтах частина видів перелітні, частина осілі і кочують після сезону розмноження.
Тривалість життя хижих птахів досить значна. Відомі випадки, коли беркут прожив у неволі 46 років. Дані кільцювання також показують, що хижі птахи середнього розміру живуть близько 15 років. Навряд чи це граничний термін. 
Хижі птахи - моногамні. Розмножуються один раз (рідко два рази) в рік. Гнізда влаштовують просто, зазвичай на деревах, іноді в дуплах, на скелях, на землі. Нерідко займають готове гніздо, збудоване іншим видом птахів. Звичайно одна і та ж пара з року в рік гніздиться в одній і тій же гніздовій ділянці.
У більшості видів самці і самки забарвлені подібно, але молоді птахи в перший рік, іноді й пізніше, відрізняються від дорослих забарвленням. Зазвичай самці менші від самок. 
У сезон спарювання хижі птахи часто стають ревнивими стражами своєї території, виганяючи всіх суперників. Іноді непрошений гість того ж виду може бути вбитий і з'їдений більшою самкою пари, що влаштувалася тут.
Висиджування починається після відкладання першого яйця, а тому пташенята одного виводка бувають різного віку. Висиджує яйця переважно самка, самець заміняє її лише на невеликий проміжок часу. Великі види висиджують кладку майже 2 місяця (наприклад, ягнятник). Види середньої величини висиджують пташенят приблизно на протязі місяця. 
Пташенята вилуплюються зрячими і мають добрий пух, однак потребують годівлі та обігріву, а також захисту від ворогів. Виліт з гнізда у дрібних і середніх видів хижаків відбувається у віці одного місяця, у великих грифів пташенята вилітають у трьохмісячному віці.
Багато хижих птахів не живуть цілий рік на одному місці. Деякі навчилися мігрувати, рятуючись від суворої зими, інші зі зміною пір року кочують із одних мисливських угідь в інші. Приміром, звичайний осоїд і степовий боривітер, раціон яких багатий комахами, улітку часто перелітають на північ, де більше корму. Але з наближенням зими, коли комах стає менше, вони слідом за сонцем вертаються на південь.
Під час перельотів хижаки уникають великих водних просторів. Справа в тому, що вони відмінно пристосовані до ширяння, але недостатньо витривалі, щоб подовгу махати крилами. Різні хижаки в досконалості опанували майже всіма прийомами вищого пілотажу, і про манеру польоту або полювання того чи іншого птаха багато чого можна довідатися за формою крил.
Їх поділяють на дві групи: денні хижі та нічні хижі птахи.
Нічні хижі птахи представлені представниками ряду совоподібних, що має дві сучасні родини: Справжні сови та Сипухові. 
Найпершими з ознак, які відразу відзначаєш в сові – це її велика голова і морда з великими круглими очима, які дивляться вперед. Оточує голову лицьовий диск, який у звичайних сов округлий, а у сипух він має форму серця. Дзьоб короткий і вигнутий.
Сипухові – родина, що об'єднує 11 видів. Тіло струнке, голова вузька та довга. Лицевий диск звужується донизу, трикутної форми. Зовнішні вуха та вушні капсули черепа симетричні. Для ніг характерна видовжена цівка, зазубрений кіготь третього пальця, другий та третій пальці однакові за довжиною.


ЗАВАНТАЖИТИ ПРЕЗЕНТАЦІЮ


Презентації на схожу тему:
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: