Головна » Біологія

Лев
Здавна, з усіх знайомих людині тварин, саме леви вселяли людям найбільшу повагу. Львів шанували і називали царями звірів, яким приписували такі якості як благородство, вірність і хоробрість. 
Стародавні єгиптяни вважали лева символом царської гідності і божественної влади. Греки і ассірійці вважали, що леви супутники богів. Через століття малюнками левів часто прикрашали герби монархів та вельмож в Європі.
Як же лев отримав такий високий статус владики звірів? Без сумніву велику роль у формуванні царственого образу в умах людей зіграла сама зовнішність тварини. Розкішна золота грива, граціозна хода. Голос лева не менш значний - рик дорослого самця розноситься на багато кілометрів і викликає трепет у всіх, хто його чує. 
Від інших диких кішок леви відрізняються тим, що вважають за краще жити і полювати невеликими групами, які отримали назву прайд. Звичайний прайд являє собою співтовариство, в яке входить кілька левиць, їх дитинчат і кілька самців, серед яких один має домінуюче положення. 
Леву-вожаку не обов'язково бути найбільшим і лютим. Достатньо, щоб його верховенство було визнано іншими самцями прайду. В обов'язки ватажка входить стеження за межами території прайду, які домінуючий лев мітить сумішшю сечі і анальних залоз. 
Дорослий самець досягає в довжину майже трьох метрів і важить до 230 кілограм. Левиці мініатюрніше: вага близько 150 кілограм, а середня довжина 2,5 метра. Самця від самки відрізнити дуже просто - самець має розкішну пишну гриву. 
Леви мають приголомшливу  фізичну силу. Полюючи, лев може завалити трьохсоткілограмову зебру одним лише ударом своєї лапи! Крім грубої сили ці дикі кішки володіють гнучкістю і грацією. Леви дуже здібні стрибуни - у довжину стрибок може складати до 10 м, а у висоту до 3 м! 
У їжі леви невибагливі і можуть з'їсти як тільки-що пійману здобич, так і пролежане кілька днів падло (погодьтеся, не зовсім царська їжа). Полюють хижаки в основному спільно, але і наскоки прайдом не завжди проходять успішно. Тоді на зміну улюбленої їжі у вигляді парнокопитних і приходить падаль, миші і навіть сарана! 
Ситно поївши, хижаки люблять відпочити, сховавшись у тіні дерев або густій траві. У стані напівсну-напівдрімоти леви можуть валятися майже добу. 
Парування у левів відбувається протягом усього року. Вагітність триває близько 4 місяців. Кількість дитинчат може бути від 1 до 6. Новонароджені левенята важать не більше 2 кілограм. Перші кілька тижнів малюки погано тримаються на ногах і годуються тільки материнським молоком. 
Досягнувши тримісячного віку мати бере левенят на полювання, але поки тільки у вигляді спостерігачів. Першу свою здобич левенята зможуть зловити тільки у віці 10-11 місяців. Однак, близько 50% не доживають до цього часу. Суворі умови і природний відбір роблять свою справу ... 
Зараз же свій відбиток на популяцію левів у світі залишає і людина. Колись левів можна було зустріти не тільки на всій території Африки, а й Середньої Азії і, навіть, Європі. На даний момент, навіть в Африці кордону проживання цих величних хижаків суворо обмежені. Левиний рик більше не доноситься з усіх куточків африканської савани, а на "чорному" континенті налічується всього декілька тисяч цих "кішок". 


ЗАВАНТАЖИТИ ПРЕЗЕНТАЦІЮ


Презентації на схожу тему:
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: