Головна » Біологія

Обмін речовин
Обмін речовин та енергії
Процеси обміну
Процеси обміну — основна властивість живого. У цитоплазмі клітин органів і тканин постійно відбуваються процес синтезу складних високомолекулярних сполук і разом із цим - їх розпад з виділенням енергії й утворенням простих низькомолекулярних речовин - вуглекислого газу, води, аміаку та ін.
Дві сторони метаболізму 
Метаболізм складається із двох взаємопротилежних процесів.
Процес синтезу органічних речовин називається асиміляцією або анаболізмом – пластичним обміном. 
Процес розпаду органічних речовин протилежний процесу асиміляції і називається дисиміляцією або катаболізмом – енергетичним обміном. 
Етапи обміну речовин 
І етап – травлення – розщеплення у травному каналі складних молекул;
ІІ етап – всмоктування в кишечнику  та надходження у кров поживних речовин;
ІІІ етап – побудова у клітинах з простих речовин, що надійшли до них, складних молекул, потрібних організму;
ІV етап – розщеплення синтезованих сполук і вивільнення енергії;
V етап – використання енергії АТФ на виконання різних функцій організму і виведення з нього кінцевих продуктів обміну.
 
Білки
Білки́ — складні високомолекулярні природні органічні речовини, що складаються з амінокислот. 
Їжа, що ми вживаємо, містить різноманітні білки, які в живих організмах хімічно перетворюються. При розпаді та окисленні 1 г білка у клітинах утворюється 17, 2 кДж енергії – 72 ккал.
Білки беруть участь у відбудові та оновленні клітин і тканин.
 
Жири
Жири — це складні ефіри трьохатомного спирту гліцерину і різноманітних жирних кислот. Серед них можуть бути як насичені кислоти, наприклад, пальмітинова    і стеаринова, так і ненасичені  кислоти, наприклад, олеїнова кислота.
В клітинах жири розкладаються до води та вуглекислого газу з вивільненням енергії. При розпаді та окисленні 1 г жиру звільняється 39,1 кДж енергії – 164 ккал. 
 
Вуглеводи
Вуглеводи — складова частина клітин усіх живих організмів. Вони є найпоширенішими органічними сполуками, це підтверджується тим фактом, що більше половини органічного вуглецю на Землі існує   у формі вуглеводів.
Здебільшого вуглеводи є сполуками  рослинного походження, тобто вони продукти фотосинтезу, і таким чином, є базовою ланкою у трансформації сонячної енергії в хімічну для забезпечення життя на Землі.
При окисненні 1 г вуглеводів утворюється 17,2 кДж енергії.
 Добова потреба
Добова потреба дорослої  людини у білках – 100-120 г. Вони ніколи не відкладаються про запас.
Добова потреба організму дорослої людини у вуглеводах – 350-500 г. "Депо” вуглеводів у печінці та м’язах у вигляді глікогену.
Фізіологічна потреба у жирах в дорослої людини -100 г на добу. Відкладаються про запас у шкірі та між органами. 
Фактори, що впливають на порушення обміну речовин
Поїдання жирної та гострої їжі, вживання алкоголю призводять не тільки до надмірної ваги, але й до розладу добового біологічного ритму організму.
Обмін речовин порушується при вживання їжі швидкого приготування та з різними консервантами.
Швидкість обміну речовин
Швидкість обміну речовин визначається кількістю калорій, що витрачаються в даний конкретний момент. Зрозуміло, що швидкість процесів обміну речовин вища під час виконання різноманітних фізичних вправ, аніж у процесі перегляду улюблених телепередач. Швидкість обміну речовин у стані спокою залежить перш за все від маси тіла - маси  м'язів, кісток, крові, органів та шкіри.   Чим об’ємніші м'язи та важчі кістки,                                         тим більше енергії потрібно для їх  підтримки.
 Значення обміну
Обмін речовин та енергії між організмом та довкіллям є невід’ємною умовою збереження гомеостазу та життя. 
У вищих тварин і людини взаємозв’язок між організмом і довкіллям відбувається безперервно: вони беруть з нього потрібні поживні речовини, що є джерелом енергії, та кисень, а віддають непотрібні і шкідливі.


ЗАВАНТАЖИТИ ПРЕЗЕНТАЦІЮ


Презентації на схожу тему:
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: