Головна » Біологія

Птахи-носороги
Птахи-носороги  - належать до ряду сиворакшеподібних, що мешкають в Африці і Південно-Східній Азії, на островах Тихого і Індійського океанів; 10 з них є ендеміками південної Африки. 
Наукова назва цих птахів походить від грец. βουσ — «бик» і κέρας — «ріг», що буквально переводиться як «бичачий ріг». Всі птахи-носороги дуже схожі один на одного за способом життя, але в інших відношеннях надзвичайно різноманітні.
 
Птахи-носороги отримали свою назву із-за великих довгих дзьобів, що різко заломлені вниз і мають біля своєї основи значні вирости різної форми. 
Незважаючи на свою величину, такі дзьоби дуже легкі, оскільки усередині них (як і усередині кісток) знаходяться великі повітряні пустоти. 
 
Функція виростІв не зовсім з’ясована, проте учені припускають, що вони можуть служити для підтримання крупних дзьобів, посилення криків або статевої поведінки.
 
Розміри птахів-носорогів варіюють від 30 см до 1 м. Вага від 111 г до 6 кг. Незважаючи на такий діапазон, птахи-носороги в основному крупні коренасті птахи. Для них характерне зрощення пальців ніг: другий і третій пальці зростаються на половину довжини основної фаланги, третій і четвертий — на 2/3 фаланги. 
 
Для того, щоб утримувати голову і великий дзьоб, у птахів-носорогів досить міцні м'язи шиї. Голова щодо розмірів тіла маленька; хвіст і шия — довгі; крила досить довгі, могутні, широкі і сильно заокруглені; ноги дуже короткі.
 
Політ рідко буває тривалим, хоча незважаючи на це, вони здатні пролітати досить великі відстані. 
Під час польоту птахи-носороги створюють своїми крилами сильний шум, схожий на звук потягу, що наближається. Причиною цього є повітряні простори між маховими пір'ями, які у них не закриті дрібним пір'ям, як у інших птахів. Тому під час польоту, повітря проходить через крила і виникає цей вібруючий звук.
 
Птахи-носороги досить галасливі; практично у всіх видів часто повторюється, особливо в період гніздування, різкий глухий односкладовий або двоскладовий крик. Його час від часу можна почути під час польоту птахів, або коли вони стривожені. 
 
Якщо птах поранений або спійманий живцем, він видає безперервний страхітливий виск. Цей звук можна почути, навіть, за кілометр.
 
Птахи-носороги поширені у вологих тропічних лісах Африки, на південному заході Аравійського півострова, в Південно-Східній Азії, на островах Тихого та Індійського океанів.  Гніздяться в природних дуплах. Живуть завжди в густих, високих лісах і проводять велику частину свого часу на деревах.
 
Різні види займають, як правило, різні екологічні ніші, що дозволяє різним видам птахів-носорогів жити на одних і тих же територіях. Птахи-носороги відносяться до осілих птахів.
 
Людству ці птахи відомі дуже давно. Вже в Стародавньому Римі вони були відомі як «птахи-носороги». 
Їхні довгі дзьоби і великі шоломи часто використовуються як церемоніальні головні прикраси. Спочатку такі убори носили тільки вожді і священики, проте сьогодні їх носять як символ мужності.
 
Малайський гомрай є національним символом малайського штату Саравак, що знайшло віддзеркалення в його гербі, на якому цей птах зображений з розпростертими крилами. Для місцевого населення цей птах є символом непорочності і чистоти. Люди часто використовують або самого птаха, або його зображення в релігійних обрядах. Малайський гомрай з його задертим вгору шоломом символізує одного з наймогутніших даякських богів — бога війни Сінгаланг , який грає важливу роль в релігійних фестивалях ібанів. У цьому штаті водиться безліч видів цих птахів, із-за чого його часто називають «країною птахів-носорогів». У Сараваці, як і на інших територіях Південно-Східної Азії, птахи-носороги знаходяться під охороною.


ЗАВАНТАЖИТИ ПРЕЗЕНТАЦІЮ


Презентації на схожу тему:
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: