Головна » Біологія

Родини айстрових, гарбузових, селерових, зонтичних, марантових
До овочевих рослин родини Айстрові належать артишок та земляна груша або топінамбур;
Артишок – багаторічна рослина з прямим стеблом висотою до 2 м, схоже на чортополох, що цвіте фіолетовим та рожевим кольором. Листки широкі, великі, перисті, знизу вкриті білими волосинками, зібрані у прикореневу розетку. М’ясисте квітколоже вважають плодом, гіркуватим на смак, а насправді – це нерозкритий кошик суцвіття. Кошики великі, понад 7 см у діаметрі, багатоцвіткові. Сім’янки обернено яйцеподібні, товсті. 
До овочевих рослин родини Гарбузові належать: гарбуз, кабачок, патисон та огірок.
Гарбуз - трав'яниста однорічна рослина з повзучим стеблом, великими жовтими роздільностатевими квітками та п'ятилопатевими листками. Запилення – комахами та вітром, добре запилюються перехресно. Вирощують на баштанах і городах. Збирають гарбузи восени. Поділяють на дві групи – їстівні та кормові.
Кабачки – однорічна рослина, що є джерелом калію, фосфору, кальцію та клітковини. Вони мають найкращі смакові якості і досить легко засвоюються, тому їх дозволяється вживати, навіть, малюкам. У вирощуванні неприхотливі. Мають багато сортів.
Патисони – однорічні городні культури, батьківщиною яких Америка. Поживна цінність вища від кабачків. В них наявні вітаміни, цукри, мінеральні солі, ферменти… , їх цінять за високі смакові якості. Патісони вирощуються не лише з харчовою, а й з декоративною метою і, навіть, як дитячі іграшки. Сорти з жовтими та оранжевими плодами виглядають досить ефектно і можуть бути прикрасою в будинку. 
А чи знаєте ви ще такі овочі як: морква, буряк, селера, пастернак.
Буряк столовий — перехреснозапильна городня овочева рослина родини амарантових, цукрова і кормова. 
Морква— дворічна рослина родини зонтичних. В них містяться каротиноїди, вітаміни В, В2, пантотенова та аскорбінова кислоти, цукор (3-15 %), а в насінні — ефірна олія.
Пастернак – коренеплід родини селерових, що має пряний солодкуватий смак та приємний аромат. Вживають у якості приправ до супів, м’ясних страв та в складі овочевих гарнірів. В Римі його подавали лише аристократії, в середні віки в Англії з нього виготовляли цукерки, а пізніше він став основним овочем у Європі. До його складу входить і кальцій, і калій, і фосфор, і фолієва кислота, а також вітаміни А і С.
Про інші овочеві рослини з родини айстрових, селерових, гарбузових, марантових, зонтичних… можна дізнатися з презентації по даній темі.


ЗАВАНТАЖИТИ ПРЕЗЕНТАЦІЮ


Презентації на схожу тему:
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: