Головна » Біологія

Тварини-хижаки
Полярний ведмідь.
Довжина: 2,1-3,4м. Хвіст: 8-13см. Маса: 400-680кг. Статус: Рідкісний. Одна з найбільших мясоїдних наземних тварин.Самець може важити вдвічі за самку.Мешкають серед нагромадження криги,вздовж берегової лінії та біля відкритої води з тюленями.Паруються в квітні-травні.Вагітна самкавикопує барлігу снігу чи землі у листопаді-січні й народжує в середньому 2(від 1 до 4)ведмежат.Вдмежата починають вживати тверду їжу вже в п*ятимісячному віці,проте протягом перших 2-3 років……………..
Бурий ведмідь.
Довжина: 2-3м. Хвіст: 5-20см. Маса: 100-1000кг. Статус: Рідкісний. Ведмідь бурий-найпоширеніший з усіх видів велмедів.Його розміри варіюють залежно від живлення та містя проживання.Для виживання бурому ведмедю поттрібні великі простори дикої природиюХарактерними ознаками бурого ведмедя м*язові горби на плечах і довгі кігті.Рятуючись від нестачі їжі в зимовий період,вони залягають на 6міс. У барлоги.У цей період самка народжує ведмежат.Тривалість життя бурих ведмедів 25років.
Ведмідь гризлі.
– Довжина: 2-3м. Хвіст: 5-20см. Маса: 100-800кг. Статус: Рідкісний. Дістав свою назву(ведмідь сірий)через свій сивий колір шерсті-світлішої  на кінчиках та темнішої при основі.Ведміди гризлі є підвидом бурих ведмедів,тож більшістю він схожий на бурих ведмедів.
Котячі.
Лев-цар звірів.
– Довжина:1,7-2,5м. Хвіст:0,9-1,1м. Маса:150-250кг. Статус:Вразливий. Навідмінну від багатьох видів самітників,у соціальних групах левів стосунки сталі.Такі групи,якщо до вони складаються з самок,називають прайдами.До прайду входить 4-6левиць з леветами.Самки народжують малят в один і той самий час і разом вигодовують їх молокомюкожен прайд має свою територію і спільно полює на велику здобич-зебр,антилоп-гну,антилоп-імпала та буйволів.
Тигр.
– Довжина:1,4см. Хвіст:60см-1,1м. Маса:100-300кг. Статус:Рідкісний. Тигр-найбільший представник родини котячих,його легко впізнатиза оранжевим забарвленням з чорними смугами та білими відмітинами.Починаючи з1950року,з 8 відомих зникло 3 підвиди,а 5 опинилися під загрозою вимирання.Тигри ведуть нічне життя,полюють переважно на оленів та диких свинай,а в деяких регіонах на велику рогату худобу,не відмовляються й від дрібнішої здобичі.За один раз тигр зїдає 40кг м*яса.
Леопард.
– Довжина:0,9-1,9м. Хвіст:60-110см. Маса:37-90кг. Статус:Рідкісний. Небагато котячих можуть похвалитися такими варіаціями зовнішнього вигляду,раціону та географічних місць мешкання,як леопард. Живиться хижак як жуками гнойовиками,так і великими ссавцями,наприклад антилопами,що в кілька разів більші за нього. Вагітність триває 90-105днів, самка народжує дитинчат.яких доглядає й годує до 3 міс.Вони залишаються з матір*ю до року й більше,а брати та сестри можуть триматися разом і довше.
Пума.
– Довжина:1.1м. Хвіст:66-78см. Маса:67-105кг. Статус:Рідкісний. Огрядніша,ніж деякі "великі коти”,пума,яку ще називають пантерою,кугуаром,або гірським левом,як підвид ближча до менших котячих.Забарвлення хутра майже всуціль однотонне.Завдяки дивовижній здатності пристосовуватись пума мешкає в різних місцевостях-від високогір*їв та хвойних лісів до пустель.Типовий раціон пуми:миші.пацюки,кролі та зайці,до нього при нагоді додаються вівці,молодняк лосів і великої рогатої худоби та деякі свійські тварини.Вагітність триває близько 92днів,народжує близько2-6малят.
Ягуар.
– Довжина:1,1м. Хвіст:55-91см. Маса:16-23кг. Статус:Рідкісний. Ягуар схожий на леопарда але його плями "розетки”темні всередині,сам він присадкуватий і сильніший,має велику голову та міцні задні кінцівки.Віддає перевагу місцевостям,де є вода-болота та сезонно зотоплювані ліси.Полює на середніх розмірів савців:оленів,диких свиней та тапірів.Кількість ягуарів невпинно зменшується.Причиною цьго є втрата місць мешкання та запобіжні заходи фермерів щодо охорони свійських тварин.
Пантера.
– Довжина:0.9-1,9м Хвіст:60-110см. Маса:37-90кг. Статус:Рідкісний. Як у багатьох видів котячих та інших ссавців,у леопардів нерідко проявляється меланізм.Внаслідок цієї генетичної зміни(мутації)у шкірі та хутрі виробляється підвищена кількість темного пігменту-меланіну.Такі леопарди поширені переважно у вологих густих лісах,їх називають чорними пантерами і свого часу розглядали як окремий вид.Пустельні лепарди мають блідо-жовте забарвлення,а мешканці трав*янистих рівнин дещо темніше.
Гепард.
– Довжина:1,1-1,5м. Хвіст:60-80см. Маса:21-72кг. Статус:Вразливий. Найпрудкіша тварина на Землі,гепард протягом 10-20с. Підтримує швидкість понад 100км/год.після чого починає перегріватися.Тому якщо за цей час він не наздожене здобич .вона рятується втечею.Його раціон становлять дрібні травоїдні,такі як газельТомсона,іноді більші копитні,як-от антилопи,а також дрібні тварини,наприклад зайці.Гепарди схильні до соціального життя більш,ніж інші великі коти,окрім левів.Молоді гепарди покидають матір через13-20місяців,але тримаються разом ще кілька місяців,брати можуть жити в групі роками.
Сніговий барс.
– Довжина:1-1,3м. Хвіст:80-100см. Маса:36-160кг. Статус:Зникаючий. Цей вкритий густою шерстю барс,або ірбіс,віддає перевагу степовим скелям і гірським кряжам,пустельним чи скельним чагарникам та хвойним лісам на висоті 5000м.Полює на яків або ослів,але переважну частину раціону становлять дикі вівці,кози,бабаки,пищухи,зайці та птахи.Парується так само,як і інші котячі,вирощує по 4-5дитинчат.
Гієни.
Гієна плямиста
– Довжина:1,3м. Хвіст:25см. Маса:62-70кг. Статус:Рідкісний. Гієна плямиста-найбільша серед усіх видів гієн.Самка на 10% більша за самця,і її зовнішні статеві органи збільшені настальки,що її важко відрізнити від самця.В соціальній системі головують самки.Живуть гієни кланами,в пустелях до клану входять 5 або менше особин,а в багатішій на здобич савані-до 50 й більше.Плямисті гієни користуються широким діапазоном звуків.Особливими вигуками вони відшуковують зграю або дитинчат,а "сміх” гієн означає покору молодших членів клану старшим відповідно до ієрархії.
Собачі та їх родичі
Вовк сірий.
– Довжина:1-1,5м. Хвіст:30-51см. Маса:16-60кг. Статус:Вразливий. Сірий вовк-найбільший представник родини Собачі.Цей предок свійського собаки був колись одним із найпоширеніших у світі хижаків.Нині його кількість значно скоротилась через масове винищення та руйнування середовищ мешкання.Це розумна зграйна тварина,її виживання і великий успіх як хижака пояснюється саме організацією зграй-сімейних угруповувань,що складаються з 8-12 вовків.Чітко визначена ієрархія всередині зграї будується навколо головуючої пари,яка зазвичай тримається разом усе життя.
Лисиця руда.
– Довжина:58-90см. Хвіст:32-49см. Маса:3-11кг. Статус:Поширений. Активна в день і вночі,руда лисиця поширена в усьому світі й пристосовується до будь-яких умов життя-від арктичної тундри до міських вулицью.Для помешканя вибирає добре захищену нору в землі-розширює покинуту кролячу,селиться в ущелинах серед скель або між корінням,а також під будинками.Період вагітності-49-55 днів,в однієї самки народжується до 12малят.
Песець.
– Довжина:52-55см. Хвіст:30см. Маса:4кг. Статус:Поширений. Ця полярна лисиця має дватипи забарвлення.Взимку песці "білої” фази майже зовсім білі-це сприяє маскуванню серед снігу та льоду.Цей тип відповідає справжній тундрі з її безлісними рівнинами та невеличкими пагорбами.Песці”блакитної "фази частішке трапляються на узбережжі та в місцевостях,укритиг чагарником,їхнє хутро має світлий сіровато-коричневий колір,що в зимку набуває блакитного відтінку.Живиться песець різноманітно-переважно лемінгами.Народжуваність значною мірою залежить від кількості їжі (у середньому вона народжує 6-10лисенят.
Куницеві.
 Горностай.
– Довжина:17-24см. Хвіст:9-12см. Маса:60-200г. Статус:Поширений. Цей широко розповсюджений представник родини куницевих легко пристосовується до різних місць мешкання та полює на мишей,полівок,маленьких пташок,пацюків і навіть кролів.Горностай має типове для цієї родини довге,тонке й гнучке тіло,загострену мордочку,маленькі очі й вуха та короткі лапи.Влітку його спина має жовто-коричневий чи коричнево рудий колір,а живіт кремово-білий.Взимку хутро горнстая білішає,але кінчик хвоста завжди залишається чорним.
 Соболь.
– Довжина:32-46см. Хвіст:14-18см. Маса:0,9-2кг. Статус:Зникаючий. Не багато видів куниць винищують заради хутра так , як соболя.В деяких регіонах соболя взято під охорону.Хутро коричнево-чорне, з невиразною світло-коричневою плямою на грудях.Голова широка,з округлими вухами.Швидкий та спритний на землі,соболь добре лазить по деревах,але вдається до цього рідко.Як і всі куниці,живиться дрібними тваринами та фруктами.Порівняно з іншими видами лапи у соболя довшв,хвіст пухнастіший,кігті частково втягуються.
Норка європейська.
– Довжина:30-40см. Хвіст:12-19см. Маса:500-800г. Статус:Зникаючий. Зовні та звичками європейська норка схожа на африканську але дещо менша.Вона полює на землі та у воді на дрібну здобич-птахів,ссавців,жаб.рибу та річкових раків.Хутро-від темно-коричневого до майже чорного кольору з білою облямівкою навколо губ.Ці норки перебувають під загрозою зникнення,тому люди розводять їх і випускають на волю.


ЗАВАНТАЖИТИ ПРЕЗЕНТАЦІЮ


Презентації на схожу тему:
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: