Головна » Біологія

Велика панда або бамбуковий ведмідь
Загальна характеристика
Велика панда (лат. Ailuropoda melanoleuca - «чорно-білий котоног») або як її ще називають бамбуковий ведмідь, відноситься до сімейства ведмедів. Це ссавець родом з центрального Китаю, тому з середини ХХ століття стала своєрідним символом цієї країни. 
Місце проживання панди - гірські регіони Тибет і Сичуань. Зазвичай велика панда досягає розмірів 1,2-1,5 метра і важить від 30 до 160 кг. Від інших ведмедів її відрізняє довгий, до 12 см хвіст. Її масивне тіло покриває густе біле хутро, яке переходить до ніг в чорний. 
Крім цього чорним також пофарбоване і хутро навколо очей, утворюючи так звані «окуляри». На товстих і коротких задніх лапах є досить гострі кігті, а на підставі пальців і на підошві голі подушечки. У панди досить незвичайна будова лапи, вона складається з п'яти звичайних пальців і видозміненій кістки зап'ястя, яку називають «великим пальцем». 
Товста шерсть забезпечує тепло панді в її холодних лісах. Велика панда має великі кореневі зуби та сильні щелепні м'язи, що допомагають їй поїдати твердий бамбук.
Китайська назва панди означає «ведмідь-кіт,» і означає те саме якщо прочитати її в зворотньому напрямку. На заході свою назву, «панда», вона отримала через віддалену схожість із Малою пандою, також вона була знана під назвою Плямистий Ведмідь (Ailuropus melanoleucus). Ближче до кінця 20-го століття панда стала своєрідним символом Китаю, та її зображення використовується на китайських золотих монетах. Вчені не мають точних даних скільки панди живуть в дикій природі, але, без сумніву, менше ніж в неволі. Китайські вчені повідомляли що панди в неволі досягали віку до 35 років.
Протягом довгого часу точна класифікація панди була предметом дебатів серед науковців, оскільки як Велика панда так і Червона панда поєднують ряд характеристик як ведмедів так і єнотів. 
Але генетичні тести виявили, що Велика панда є безсумнівно справжнім ведмедем, та належать до родини Ursidae. Найближчим її родичем серед ведмедів є очковий ведмідь з Південної Америки. Науковці досі не досягли згоди щодо того, чи Червона Панда належить до родини ведмедевих (Ursidae) чи єнотових (Procyonidae).
Велика панда це вимираючий вид, головною загрозою її виживанню є подальша втрата середовища проживання та дуже низький рівень народжуваності, як в неволі так і в дикій природі. Вважають, що близько 1,600 панд досі проживають в дикій природі. Велика панда є символом Всесвітнього Фонду Дикої Природи (WWF)
Поведінка
Харчування
Розмноження
Панди за межами ареалу


ЗАВАНТАЖИТИ ПРЕЗЕНТАЦІЮ


Презентації на схожу тему:
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: