Головна » Біологія

Вода в організмах
Вода в організмах
 
" Воде была дана волшебная власть стать соком жизни на Земле. 
 Нет воды – нет жизни, есть вода – есть жизнь” 
 
 (Леонардо да Винчи). 
 
 
" Нельзя сказать, что ты необходима для жизни: 
 ты – сама жизнь.”
 
 (Антуан де Сент Экзюпери).
 
"С тобой возвращаются 
к нам силы, с которыми 
мы уже простились. По 
твоей милости в нас 
вновь начинают бурлить 
высокие родники нашего 
сердца. Ты самое 
большое богатство на 
свете” 
 
 (Антуан де Сент Экзюпери).
 
Вода – матриця життя
Вода, що міститься в організмі, якісно відрізняється від звичайної води - це структурована вода. Завдяки сучасним методам фізичного експерименту було доведено, що в найтіснішому контакті з біологічними молекулами, вода знаходиться неначе в замерзлому стані (має структуру льоду). Такі «льодяні» структури води є матрицею життя. Без них неможливе саме життя. Лише їх наявність дає можливість перебігу важливих для життя біофізичних та біохімічних реакцій, наприклад, проведення енергії від місця її надхождення до місця використання в організмі.
 
Молекула води
  Молекула води –Н2О. 
 Складається з двох атомів водню, сполучених з атомом кисню міцним ковалентним зв’язком. Вона полярна, на її полюсах розміщені позитивний і негативний заряди. Завдяки цьому дві молекули можуть притягуватися одна до одної за рахунок сил електростатичної взаємодії між негативним зарядом на атомі кисню і позитивним зарядом на атомі водню. Цей тип зв’язку – водневий. Він у 15-20 разів слабший за ковалентний.
 
"Гідро” (лат?) - вода
Всі речовини по відношенню до води поділяються на дві групи:
1. Гідрофільні – ті, що добре розчиняються у воді; "філео” – той, що любить воду. До них належать цукор, сіль, амінокислоти.
2. Гідофобні – ті, що практично нерозчинні у воді; "фобос” – той, що боїться води. До них належать ліпіди.
Різні стани води
Вода в харчуванні
Вода в харчуванні
Вільна вода
Вільна - (структурована) вода міститься в клітинному соку плодів та овочів В ній разчинені цукор, кислоти, мінеральні солі та інші важливі речовини. Така вода легко видаляється з організму висушуванням. Плоди та овочі містять вільної води більше, ніж зв’язаної. Вода, яка знаходиться в міцному зв’язку з різноманітними речовинами, не може бути відокремленою від них без змін у їхній будові. Тому, всмоктується вона поступово, в міру її звільнення.
Вода для рослин
Вода в організмі людини 
Робота клітин тіла може 
відбуватися тільки тоді, коли 
оточуюче їх середовище містить 
воду в достатній для життє-
діяльності кількості. Вода
в тілі грає роль океану, в якому 
плавають кораблі-молекули, що 
поєднуються одна з одною та 
обмінюються через воду 
певною інформацією. 
Вода в організмі людини
Доросла людина складається на 70% води.
У людини масою 70 кг міститься 50 кг Н2О. Це близько 20 літрів. 
Як же розподілена вода в організмі, адже вона входить в усі тканини й органи? 
- в головному мозку – 71 - 85%; 
- в крові – 83%;
- в серці, легенях, нирках – 80%; 
- в кістках –20-30%;
- в зубній емалі – 0,3% . 
Втрата тканинами 10% води смертельна.
 Слина, шлунковий сік, вміст кишечника, сеча, піт, сльози 
- все це вода. Ми являємо собою систему поєднаних судин, по
 яких безперервно рухаються потоки різноманітних рідин, що
досить тісно взаємодіють між собою і, які є основою життя.
Джерела води в організмі
 1) вода, що вживається під час пиття - 1л; 
 2) вода, що міститься в їжі - 1л; 
 3) вода, що утворюється в організмі при 
 обміні білків, жирів та вуглеводів - 300 - 350 см3.
  Для нормальної діяльності організму важливо, 
щоб надходження Н2О в організм повністю 
покривало її використання. Відношення 
кількості використаної води до кількості 
виділеної складає водний баланс. Якщо води 
виділяється з організму більше, ніж поступає, 
то виникає відчуття спраги. Якщо в організм не 
поступає вода, це гірше, ніж в нього не 
  поступатиме їжа.
 
Розподіл води в організмі
Розподіл води залежить від віку, статі, м’язової маси, статури та кількості жирів. Вміст води в різних тканинах розподіляється таким чином: 
- легені, серце та нирки - 80%;
- скелетна мускулатура та мозок - 75%;
- шкіра та печінка - 70%;
- кістки - 20%;
- жирова тканина - 10%. Отже, у людей з переважанням м’язової тканини над жировою в організмі міститься більше води. У худих людей менше жиру і більше води. У чоловіків на воду приходиться 60%, у жінок - 50% від маси тіла. У людей похилого віку більше жиру і менше м’язів. В середньому в організмі чоловіків та жінок старших 60 років міститься 45% - 50% води.
 
Вода в крові
Кров – одне з основних внутрішніх середовищ живих істот. В організмі дорослої людини знаходиться близько 5-6 літрів крові. Основну її частину складає рідка міжклітинна речовина – плазма.
В плазмі розчинені органічні і неорганічні речовини. Вода в плазмі складає близько 90-92%, інші 8-10% - це білки, жири, глюкоза, мінеральні солі та інші речовини. 
Зміна складу плазми згубно діє на організм. Надлишок речовин видаляється з плазми через органи виділення.
 
Вода в лімфатичній системі
Лімфатична система відіграє велику роль в іммунній функції організму і є бар’єром для мікробів та інших шкідливих частин. Все затримується в лімфатичних вузлах.
 
Дренажна функція лімфатичної системи здійснюється всмоктуванням з тканин води з розчиненими в ній білками, продуктів разпаду клітин і бактерій. Об’єм утвореної лімфи залежить від кількості води, що знаходиться в міжклітинних проміжках тканин організму, і розчинених в ній хімічних речовин та білків. 
Загальна кількість білка, що поступає з лімфою в кров – це приблизно 100 г на добу.
 
Загальна кількість лімфи, що проходить по лімфатичних судинах за добу близько 4 літри. 
 
Виділення води з організму
Основні органи, що виділяють воду з організму - це нирки, легені, потові залози та кишечник: 
 
- нирками за добу видаляється 1,2 - 1,5 л води в складі сечі; 
- потовими залозами - 500 - 700 см3 на добу; 
- легенями у вигляді водяної пари - 350 см3;
- через кишечник з калом - 100 - 150 см3.
 
Функції води в організмі
• збереження об’єму клітин організмів;
• надання тургору (пружності) клітинам;
• середовище, в якому відбуваються всі хімічні реакції;
• безпосередня участь в хімічних реакціях;
• збереження організму від коливань температури;
• розчинник всіх необхідних речовин;
• речовина для переміщення крові, лімфи, соку у рослин;
• виділення продуктів обміну;
• змащувальний матеріал у суглобах;
• випаровування води – захисна реакція;
• джерело кисню і водню в результаті 
• фотосинтезу.
 
Колообіг води в природі


ЗАВАНТАЖИТИ ПРЕЗЕНТАЦІЮ


Презентації на схожу тему:
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: