Користь та протипоказання помідорів

Помідор - це ягода родини пасльонових. В Європу томати були привезені в 18 столітті з Америки. Довгий час помідори сприймали як декоративну рослину, а плоди вважали отруйними. Спочатку наївні громадяни навіть (сміх та гріх) купували помідори для тещі чи неугодної суперниці. Але вже в 19 столітті Андрій Тимофійович Болотов, письменник, учений, філософ, ботанік та засновник агрономії посприяв визнанню нової сільськогосподарської культури. Поряд з картоплею помідори перестали вирощувати на клумбах.

З тих пір жоден овоч не використовувався в кулінарії так різноманітно. А які чудові страви виходять з помідор: борщ український, овочеве рагу, чахохбілі, грецький салат, піца, лечо, буріто. Це найбільш «знамениті» кулінарні шедеври, а скільки ще інших: соуси, соління, консервації, соки та просто свіжі салати. Навіть якщо додати помідорчик в найпростіше блюдо, наприклад, в яєчню, воно зміниться на краще та порадує надзвичайно приємним смаком.

Але не тільки смаковими якостями відрізняються помідори, корисні властивості - головна їх цінність. І на відміну від інших овочевих культур, вони зберігають велику частину своїх властивостей при термічній обробці. Тепер докладніше.

 

Чим корисні помідори

Насамперед відзначимо, що в помідорах міститься багато корисних речовин. Це вітаміни: А, В1, В2, В5, В6, В9, С, Е, РР, Н, К. Мінеральні речовини: кальцій, магній, натрій, фосфор, хлор, сірка, йод, мідь, цинк, марганець, бор, залізо. А також, вуглеводи, клітковина, крохмаль, органічні кислоти та вода.

Є ще одна важлива речовина, що міститься в томатах - лікопін. Це пігмент, завдяки якому помідори мають свій колір. Раніше було відомо, що він розщеплює жири. Але сучасні вчені знайшли, що лікопін має також антиоксидантні властивості, знижує ризик виникнення раку та серцево-судинних захворювань, сприяє оновленню клітин.

Завдяки цьому складу помідори допомагають боротися з депресією, покращують настрій, регулюють обмін речовин, добре втамовують спрагу та голод, якщо вживати їх свіжими. У такому випадку може виникнути питання, чи корисні помідори в готовому вигляді? Так, наприклад, томатний сік або квашені помідори розріджують кров, перешкоджаючи утворенню тромбозу, покращують роботу ШКТ.

 

Чи корисні помідори

Слід відзначити працю ще одного вченого - Бориса Васильовича Болотова, який у свої 80 років активний та зберігає прекрасну пам'ять. Він довів, що сквашені овочі, підкисляючи середовище організму, вбивають в ньому бактерії, віруси та грибки, сприяючи здоров'ю та довголіттю. І користь зелених помідор для організму поряд з іншими соліннями полягає в цій дивовижній властивості.

 

Чим шкідливі помідори

Незважаючи на очевидну користь, деякі вчені як і раніше вважають культуру токсичною, зауважуючи, що користь та шкода від помідорів залежать від ряду факторів. І є таки в культурі отруйні речовини, але перебувають вони в бадиллі. Але оскільки воно ніяк не використовується, значить й шкоди заподіяти не може. А ось червоні помідори дуже алергенні то ж вони протипоказані алергікам.

Однак є вихід із ситуації - вживання інших сортів. Наприклад, є жовті помідори, користь яких очевидна - вони містять менше кислоти, в них більше вітаміну С та вони не викликають алергію.

 

Користь і шкода помідорів

Вважається також, що помідори завдають шкоди організму літніх людей, що страждають на подагру та артрит. Нібито виною тому щавлева кислота - негативно впливає на водно-сольовий обмін. Проте є думка, що в помідорах не щавлева, а яблучна кислота, яка навпаки, допомагає боротися з цими хворобами.

Але оскільки томати мають ще й сечогінний та жовчогінний ефект, то організму, який довгі роки накопичував відкладення через малорухливий спосіб життя, вони можуть дійсно завдати шкоди. Профілактикою може служити спорт, регулярні чистки, розвантажувальні дні. Тоді вживання пасльонових в будь-якому віці доставить радість та додасть здоров'я.

 

Кращі сорти помідорів

Сортів помідорів дуже багато: одні краще підходять для консервації та приготування гарячих страв чи соусів, інші годяться для свіжих салатів.

«Чорний принц» - делікатес. Продається рідко, коштує дорого, але це найсмачніший помідор. У нього темне забарвлення, вага іноді досягає 400 гр. Їдять його тільки свіжим.

«Бичаче серце» - м'ясистий та соковитий помідор, дуже поширений. За формою справді нагадує серце, має загострений кінчик, вага до 500 гр. Теж годиться для салатів, овочевий нарізки.

«Дамські пальчики» - подовжені, щільні, невеликі плоди. З них виходять смачні солоні або консервовані помідори. Вони прекрасно підходять для приготування гарячих страв.

Помідори «чері» - найменші плоди, вони витончені, розміром з вишеньку. Зазвичай є окрасою страв. Найчастіше їх кладуть цілими в різні салати.

Твори на схожу тему:
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: